Dýně hokkaido

Zde je recept na Bramborák z dýně se sojovým masem

Hokkaido jsou ty krásné oranžovožluté dýně s typickým rýhováním, které tvoří neodmyslitelnou součást Halloweenské atmosféry.

O původu této zeleniny se vedou spory. Někteří tvrdí, že k nám tato tykvovitá zelenina doputovala z Anglie a jiní tvrdí, že její domovinou je japonský ostrov Hokkaidó.

Dýně hokkaido obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, jako například vlákninu (na zažívání), vitamíny rozpustné v tucích (E a provitamín A), i ve vodě (vitamíny skupiny B a C), dále neopomenutelný draslík, hořčík, fosfor, železo a vápník.
Konzumace dýně je prospěšná pro nervovou soustavu, pro správné fungování srdce a také posiluje imunitní systém.
Protože dýně hokkaido ze až z 94 % tvořena vodou, je velmi vhodná při redukční dietě, protože její kalorická hodnota je opravdu nízká.

I dýňová semínka jsou pravým pokladem, protože se z nich kvalitní olej, který má protizánětlivé účinky a zpomaluje kornatění cév.

Recept: Bramborák z dýně se sojovým masem

Ingredience:

• 1 menší dýně hokkaido
  • 2-3 stroužky česneku
  • sojový granulát
  • vejce
  • majoránka
  • ovesné vločky
  • sůl podle chuti

Postup přípravy:

Dýni zbavíme jadýrek a pokud je mladá, nemusíme loupat. Dýni a stroužky česneku nastrouháme na jemném struhadle do misky, přidáme majoránku, povařený sojový granulát, sůl a vejce. Dále přisypeme ovesné vločky či mouku – množství tolik, aby nám držely všechny suroviny pohromadě. Směs důkladně promícháme a necháme 20 minut odležet. Pánev potřeme olivovým olejem a osmahneme malé bramboráčky (velké by se špatně otáčely). Hokkaidové bramboráčky můžeme také upéct v troubě, buď na pečícím papíru nebo plech potřeme tenkou vrstvou olivového oleje. Podáváme se zeleninovým salátem.

Můj tip na vylepšení
Do těsta můžeme přidat nadrobno nasekané kysané zelí. Dýňáky tak získají o stupeň lepší chuť.