S pohankou už jste se mnozí jistě seznámili.

Přejděte na recept: zapečená pohanka.

Pohanka je bezlepková pseudoobilovina s nezaměnitelnou chutí. Pseudoobiloviny mají v lidské výživě podobné použití jako obiloviny, ale botanicky patří do jiných skupin. Má zahřívající charakter, vysoký obsah bílkovin a obsahuje i rutin (vitamín P) pro dobré cévy.

Je ceněna zejména pro vysoký obsah lehce stravitelných bílkovin, příznivé složení tuků a vysoký obsah flavonoidového glykosidu rutinu, který zvyšuje pružnost cévních a žilních stěn. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a rozšiřuje cévy. K vaření se používají nažky, které se zpracovávají na pohankovou krupici – lámanku, mouku nebo kroupy.

Chuť pohanky je dosti specifická, někdo ji má rád, ale většina lidí ji potřebuje trochu zamaskovat. Nebojte se pohanku hodně dochucovat, např. česnekem, majoránkou, smaženou cibulkou, nasladko např. skořicí.

Recept: Zapečená pohanka

Ingredience

  • 500 g pohanky (používáme celá zrna, tedy kroupy, ale samozřejmě můžete použít lámanku)
  • 4 vejce
  • cca 200 g Hermelínu nebo Nivy či jiného výraznějšího sýra
  • zelenina dle chuti a sezóny (tentokrát jsme použili jarní cibulku, cuketu, česnek, brokolici a pro barevnou pestrost mraženou směs hrášku, mrkve a kukuřice)
  • 1 zeleninový bujón nebo sůl

Postup přípravy:

Postup přípravy

  1. Pohanku namočíme na 2-3 hodinky do studené vody – nevaříme. Díky namočení změkne, ale neztratí cenné látky. Přebytečnou vodu slijte. Poté ji osolíme nebo do ní rozdrobíme (opravdu na jemno) kostičku bujónu.
  2. Mezitím na pánvičce orestujeme na olivovém oleji nakrájenou cibulku, na kostičky nakrájenou cuketu a česnek (pozor, ať nezčerná – zhořkl by).
  3. Brokolice rozkrájíme na růžičky a uvaříme na skus. Pokud použijete brokolici mraženou, máte o tento krok ulehčenou práci, ale čerstvá je čerstvá. Veškerou zeleninu zamíchejte do pohanky, tedy i mraženou směs, pokud ji použijete. Pohanku přendejte do vymazané a strouhankou vysypané zapékací formy.
  4. V hrnku rozkvedlejte 4 vejce, můžete je zředit trochou mléka a osolte je (počítejte také se slaností sýra, tak raději méně než více). Pohanku zalijte vejci a povrch posypte nakrájeným či nastrouhaným sýrem.
  5. Pečte dozlatova. Pohanku peču v remosce, pokud bych ji pekla v troubě, tak bych nastavila teplotu kolem 200°C.