Zde je recept na Zlaté kuře s bulgurem

Je chutnější než kuskus, výživnější než rýže, připravuje se rychleji než kroupy a má široké možnosti použití.

Jedná se o předvařenou nalámanou celozrnnou pšenici, takže jde spíše o technologii než o surovinu.

Má výraznou obilnou vůni a příjemnou oříškovu příchuť. Používá se nejčastěji jako příloha, hodí do nejrůznější rizot, je možné jej využít do nádivek, vývarových polévek nebo ke zvýšení sytosti zeleninových salátů.

Obsahuje vitamín A, fosfor, železo, hořčík a minimum tuku.

Pšeničný bulgur obsahuje lepek, ale v současnosti si na něm mohou pochutnat i celiaci – k sehnání je totiž i pohankový.

Recept: Zlaté kuře s bulgurem

Ingredience:

  • 2 kuřecí stehna
  • 100 g másla
  • špetka mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky červené mleté papriky
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 dcl bílého vína
  • sůl
  • bulgur
  • zelená jarní cibulka

Postup přípravy:

Rozpustíme máslo a do vlažného dáme koření a víno. Připravenou marinádou potřeme kuřecí stehna a necháme v lednici dvě hodinky odležet. Poté dáme kuřecí stehna péct do trouby. Během pečení potíráme marinádou. Pečeme do té doby, až mají stehna krásně zlatou barvu.


Bulgur povaříme asi 15 minut v osolené vodě. Poté odebereme z pod kuřete trochu výpeku a uvařený bulgur na něm ještě osmahneme na pánvičce. Do osmaženého bulguru přidáme hrst nadrobno nakrájené zelené jarní cibulky.