Pod českým názvem ji můžete znát i jako merlík čilský. I když by se zdálo, že quinoa je zrno či obilovina, z botanického hlediska je to spíše semeno. Jelikož má podobné živiny a jí se stejným způsobem jako obilná zrna, nazýváme quinou „pseudoobilovinou“.
Zde je recept na Kuřecí prsa s quinoa a špenátem
Oblíbená je i kvůli tomu, že je bezlepková, mohou ji tedy konzumovat lidé s celiakií, alergií na pšenici nebo ti, kteří si chtějí odlehčit jídelníček.
Rok 2013 byl OSN vyhlášen jako „Mezinárodním rokem quinoy“ kvůli jejímu přínosu pro zdraví a potenciálu bojovat proti hladu ve světě.
Má oříškovou chuť a nadýchanou texturu, která je měkká, ale přesto lehce křupne v ústech. Stejně jako rýže je quinoa univerzální a váže na sebe jakoukoli chuť. Můžete ji použít jako přílohu nebo z ní udělat i sladkou ranní kaši.
Recept: Kuřecí prsa s quinoa a špenátem
Ingredience:
- 2 kuřecí prsa bez kůže
- 2 hrnky strouhaného čedaru
- 1 lžíce másla
- 1 hrnek kuřecího vývaru
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 230 g nasekaného baby špenátu
- 1/2 hrnku smetany
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- mletý černý pepř
- sůl
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 hrnek quinoa
Kuřecí prsa s quinoa a špenátem je lehké a zdravé jídlo. Příprava netrvá dlouho a tak snadno a rychle připravíme výbornou večeři pro celou rodinu. Quinoa je třeba uvařit podle pokynů na obalu. Ve vysoké pánvi zahřejeme olej. Na něm krátce osmahneme osolená a opepřená kuřecí prsa nakrájená na menší kousky a pak je přendáme na zvláštní talíř. Nyní do pánve s olejem přidáme máslo, nasypeme nadrobno nakrájenou cibuli a utřený česnek.
Znovu krátce osmahneme, až cibule zesklovatí. Teď je čas na přidání vývaru a smetany. Vše v pánvi přivedeme k varu a povaříme 3 minuty. Po této době do pánve přidáme kuřecí maso, nakrájený špenát, quinoa a nastrouhaný sýr. Přikryjeme pánev pokličkou a krátce podusíme (3 až 4 minuty). Nakonec do horkého jídla přimícháme nasekanou petržel a hned podáváme.
A ještě výtečná Polévka s quinoou: https://jimezdrave.cz/recepty/podle-kategorie/polevky/polevka-s-quinoou-840/