Kuskus je potravina, která se už v našich kuchyních docela zabydlela, nemyslíte?
Přejděte na Recept na kuskus s grilovanou zeleninou
Přesto jen malé představení.
Kuskus není luštěnina, není to zrno ani semeno, jak se mnozí domnívají, ale jde o těstovinu vyrobenou z krupice (semoliny) a vody.
Do světa se vydala ze severoafrické kuchyně.
Připravit se dá na mnoho způsobů a proto je její využití i oblíbenost vskutku obrovská.
V každém supermarketu u nás již najdete kuskus různé zrnitosti a povětšinou se jedná o instantní variantu. Pravý marocký či izraelský kuskus se musí vařit v páře či ve vodě podle typu.
Recept: Kuskus s grilovanou zeleninou
Ingredience:
- kuskus 250 g
- cuketa 2 ks malá nebo 1 střední (podélně na tenké plátky)
- lilek 1 ks (podélně na plátky)
- paprika červená 2 ks na proužky
- římský kmín 2 ČL
- fenyklová semínka 2 ČL
- olivový olej panenský
- citronová štáva z 1 velkého citronu
- chilli paprička 1 ks (nadrobno)
- piniové oříšky 50 g (opražené)
- rozinky 50 g (propláchnuté)
- sýr feta 150 g (rozdrobený)
- koriandr čerstvý 1 hrst
- hummus – k podávání
Postup:
Kuskus dejte do širší misky, zalijte osolenou vroucí vodou a promíchejte. Zakryjte a nechte nabobtnat 20 minut, poté nakypřete vidličkou.
Cuketu a lilek nakrájejte na plátky, ogrilujte spolu s rajčátky na rozehřátém grilu nebo grilovací pánvi potřené trochou oleje. Nasucho ogrilujte papriky ze všech stran, dokud na nich nevyskočí černé puchýře. Dejte stranou do misky, zakryjte a nechte zapařit.
Z papriky nožem seškrábejte slupku a odstraňte vnitřek, nakrájejte na kousky. Lilek a cuketu také nakrájejte na menší kousky. Petrželku očistěte a nahrubo nasekejte.
Ve větší míse smíchejte miso, olej a ocet. Do tekuté směsi zamíchejte piniové oříšky a nadrobno pokrájené datle. Přidejte kuskus a opět promíchejte. Nakonec zlehka vmíchejte zeleninu a petrželku. Před podáváním nechte chvíli odležet.